Wednesday, 26 August 2015 08:20

De terugkeer van de professionele recensent

De hoogtijdagen van de culinaire journalistiek zijn met de opkomst van beoordelingssites als Iens en Tripadvisor wel voorbij. Beoordelingssites geven iedereen de mogelijkheid om zijn culinaire ervaringen te delen. De recensie van de culinair journalist werd ondergesneeuwd door de reviews van de doorsnee restaurantbezoeker. Misschien niet gezegend met heel veel kennis van zaken maar dat werd gecompenseerd door hoeveelheid. Vroeger was het een enkele recensent die een restaurant kon maken of breken, tegenwoordig is het de massa die het succes bepaalt.

 

Terecht of onterecht, dat doet er eigenlijk niet zo veel toe. In een wereld waar iedereen een platform heeft om zijn menig te geven, is je dienstverlening datgene wat mensen zeggen dat het is. Toch vond Facebook dat mening van de massa wat tegenwicht kan gebruiken. En wel die van de culinaire recensent. Zoals een woordvoerder van Facebook in Amerika verwoordde:

 

"Omdat beoordelingen zo belangrijk zijn bij het helpen van mensen om geïnformeerde beslissingen te nemen wat ze ter plekke willen gaan doen, zijn wij verheugd een nieuwe manier toe te voegen, waarmee mensen de allerbeste ervaringen kunnen vinden".

 

de terugkeer van de professionele recesentHet gaat hier niet over de mogelijkheid om recensies op Facebook te plaatsen, die bestaat namelijk al een tijdje. Nee Facebook is in Amerika aan het experimenteren om de gewone recensies aan te vullen met beoordelingen geschreven door professionele recensenten. Hiervoor hebben ze de samenwerking gezocht met een aantal websites die culinaire recensies publiceren, namelijk: " Bon Appetit, Condé Nast Traveler, Eater, New York Magazine en de San Francisco Chronicle". Duizenden restaurants in Amerika doen mee aan de test. Wanneer je een Facebookpagina van een restaurant opent, staat er in het linker gedeelte de professionele recensies weergegeven. Zie voorbeeld. Op deze manier probeert Facebook haar gebruikers beter te informeren waardoor zij een meer afgewogen beslissing kunnen nemen. Het kan wat tegenwicht bieden tegen al te ongefundamenteerde meningen van je gasten.

 

Voor restaurants kan dit een voordeel of een nadeel zijn. Dat ligt eraan of de recensent positief of negatief is. Facebook heeft in ieder geval aangegeven alle recensies te plaatsen, zowel positief als negatief.    

Read 2039 times Last modified on Wednesday, 26 August 2015 08:56

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

T: +31 6 12945890 E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Algemene voorwaarden

privacy policy